Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19 Valeriu Gheorghiță a anunțat că a solicitat autorităților medicale din România reevaluarea criteriului de vârstă în ceea ce privește vaccinul dezvoltat de AstraZeneca după ce au mai apărut informații privind eficacitatea serului la persoanele de peste 55 de ani.
Vaccinul dezvoltotat de Oxford și AstraZeneca este recomandat doar pentru persoanele de până în 55 de ani, însă medicul Valeriu Gheoghiță a anunțat în cursul serii de duminică, 28 februarie, într-o intervenție la Antena 3, că a solicitatea creșterea pragului de 65 de ani după ce au apărut noi informații despre eficacitatea vaccinului.
„Pot spune în premieră că săptămâna trecută am făcut o solicitare oficială către comisiile de specialitate din Ministerul Sănătății și către Agenția Națională a Medicamentului, pentru reevaluarea criteriului de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca, având în vedere că au apărut date suplimentare cu privire la eficacitatea indubitabilă a acestui vaccin la persoanele cu vârste peste 55 de ani. Avem în vedere fie creșterea pragului de vârstă la 65 de ani, fie eliminarea completă. Datele din Marea Britanie, din Scoția, arata eficacitatea foarte bună, de peste 94% în prevenire internărilor și a formelor de grave de boală provocată de COVID-19. Cred că toate datele recomandă în acest moment această creștere a limitei la 65 de ani sau eliminarea ei. În marea lor majoritate, dozele AstraZeneca administrate în Marea Britanie au fost folosite la persoane cu vârsta de peste 65 de ani”, a declarat Valeriu Gheorghiță.
Mai multe state din Europa, printre care Germania, Spania, Austria, Olanda, Italia și Belgia au limitat vârsta pentru AstraZeneca la 65 de ani.
Profesorul de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai, Răzvan Cherecheș, explică, într-o filmare publicată pe pagina de Facebook a Ministerului Sănătății, în ce măsură funcționează vaccinul AstraZeneca pe noile tulpine de COVID. Potrivit expertului Răzvan Cherecheș, eficacitatea vaccinului anti-COVID-19 AstraZeneca depinde de tipul de tulpină. (MAI MULTE DETALII AICI)